Najčešća pitanja

Ako imate još koje pitanje, rado ćemo Vam odgovoriti, slobodno nas kontaktirajte emailom ili telefonom

info@mitas.hr

01/231-52-51

Koje vrstu drveta da odaberem za svoju terasu?

Prije svega se upitajte koliko želite da Vam terasa traje. Ukoliko imate ugostiteljski objekt s velikom frekvencijom najbolje je postaviti neku izdržljivu i ne tako skupu vrstu drveta, poput Ipea. Ukoliko želite terasu koja bi trajala tek nekoliko sezona, možete napraviti terasu iz Bangkiraia ili Pao Ora. One se malo više koritaju, no vrlo mogu biti vrlo izdržljive. Za ekskluzivne objekte odaberite tikovinu.

Imam loša iskustva s drvenim terasama, bojim se još jednom pogriješiti.

Ovo je vrlo čest slučaj. Pojavom raznih vrsta drveta na tržištu mislilo se da svaka vrsta profilirana u oblik podnice može izdržati vanjske uvjete. Također se mislilo da podnice samo treba pričvrstiti za podlogu. Takve terase su kasnije samo velika glavobolja i najskuplja investicija. Kod nas možete dobiti savjete kako da izbjegnete sve probleme. Iza nas stoji iskustvo i zadovoljni kupci.

Može li se i rub bazena napraviti od drveta?

Naravno da može. Pri tome morate znati da će klor i kamenac od vode ostaviti bijele mrlje na drvetu. No, ukoliko ostavite da drvena plaža bude svijetlije boje, to se neće toliko primjetiti. Isto tako je važno napomenuti kako je dobro dva puta godišnje brusnim papirom prebrusiti rub i premazati tikovim uljem. Naime ulje zaustavlja pojavu sitnih špranjica.

Imam terasu na koje bih postavio/la drvo, no zadržava se voda. Što da radim?

Ova problem i nama zadaje glavobolje. Voda se ne bi smjela nigdje zadržavati. Postoji nekoliko načina kako da se voda odvede s terase. Jedan od najjednostavnijih je prorezivanje betona do mjesta otjecanja. Ako to nije moguće, potrebno je zvati stručnjaka koji Vam može napraviti kvalitetnu odvodnju u padu ili putem sifona.

Mogu li sam/a napraviti drvenu terasu?

Naravno da možete, no nadamo se da imate barem malo stolarskog iskustva. Za izradu terase nije dovoljan samo materijal , već i kvalitetan alat. Podnice od egzotičnog drveta su skupe, stoga je dobro i posao montaže prepustiti stručnjacima. Ukoliko sami montirate terasu slobodno nam se obratite za savjet, rado ćemo Vam pomoći.

Zašto se decking ne radi od neke jeftinije vrste drveta?

Nažalost gotovo sve vrste koje rastu u našim krajevima i koje bi bile prihvatljivije po cijeni nemaju iste karakteristike kao Ipe, Tik, itd. Tropske vrste drveta u pravilu nisu skupe na mjestu sječe, no selekcija, transport i obrada u finalni proizvod podiže cijenu na kraju. Uz to, obrada npr. Jelovine je višestruko lakša i jeftijnija od obrade Ipea.

Koliku visinu mora imati moja terasa da se na nju stavi drvena obloga?

Drvene terase rade se u tri dijela. podnica, podkonstrukcija i čep za odvodnju vode. Najčešće je dovoljno oko 4,5-5,0 cm. Ukoliko imate manju visinu na raspolaganju morate paziti na sigurnu odvodnju vode. Kod visine manje od 4 cm treba paziti na odabir materijala i širinu fuge (isparavanje vode mkora biti osigurano)

Sviđaju mi se široke podnice, zašto one ne mogu biti barem 20 cm široke?

Svaka vrsta drveta upija vodu s donje strane. Čak ako je odvodnja vode dobro napravljena, podnice će se u određenoj mjeri koritati. Za drvo Ipe ili Tikovinu, najidealnije širine podnica su 10-11 cm. Šire podnice se još više koritaju i ne izgledaju lijepo.

Može li se uljenjem produžiti trajnost?

Ne može. Ulje samo daje masnoću drveta i obnavlja gornju površinu. To s trajnošću nema nikakve veze. S uljenjem ćete eventualno smanjiti broj sitnih špranjica na površini.

Kolika je trajnost drvenih terasa?

Na ovo pitanje je sa sigurnošću moguće odgovoriti onda kada terasa i propadne. Obzirom da ove vrste ne trunu, treba obratiti pažnju na kvalitetnu postavu. Isto tako nije isto radi li se o javnom ili privatnom objektu. Terase najčešće propadaju iz nekoliko razloga.

loše odabrane podnice (B ili C klasa s puknućima)
loša montaža (podnice se odvajaju od podkonstrukcije)
teški uvjeti eksploatacije (podnice se troše s gornje strane)

Dovoljno je reći da tikove klupe po londonskim parkovima traju već 100 godina. Na njima raste mahovina, no drvo ne trune. Ukoliko se terasa napravi prema našim standarima, uvjereni smo da može trajati puno duže od 10 godina.

Kako se terasa čisti s donje strane?

Dovoljno je staviti mlaz vode između fuga i dobro isprati. To je dobro napraviti jednom godišnje. Voda može biti iz vodovoda, a još bolje je ako dolazi pod pritiskom (miniwash).

Vidio/la sam neku novu vrstu drveta, trgovac me uvjerava da je super.

Ukoliko Vam bilo koji trgovac može dati garanciju na to što kaže, onda slobodno pristanite na kupnju. Najbolje da prvo provjerite na internetu o kojoj se vrsti radi. Ipak i tu morate biti jako pažljivi jer niste sigurni o kojoj se klasi radi  i od kojeg dobavljača. Trgovci su često "robovi" vlastite robe i sve će učiniti da je prodaju. Vrlo čest primjer je i ovaj igrokaz:

Kupac: Koja je ovo vrsta drveta?

Trgovac: To vam je tikovina.

Kupac: Da, ali se dosta razlikuje od tikovine koju ja poznajem.

Trgovac: Ma to Vam je Afrička tikovina još je zovu i Afromosia. Super je, uzmite je. Nama se pokazala odlična! Ma to je tikovina.

Terasu redovito njegujem uljem, ali je promijenila boju.

Kada kupujete drvo za terasu, morate znati da nikada neće biti onakve boje kao kada je nova. Neke vrste drveta će posvijetliti, neke posiviti, neke će dobiti mrlje. Ukoliko je mažete s uljem vratiti ćete svježinu, no nijansa neće biti jednaka.

Stavio bih decking na poluzatvoreni balkon. Hoće li drvo imati dvije nijanse?

Hoće. Drvo mijenja boju ovisno o intenzitetu sunčevih zraka. Na mjestima gdje je izložena suncu će brzo "ostariti", a ako je koja strana terase vječno u hladu, tamo će drvo biti svježe mnogo duže. 
 

Stavio bih decking na poluzatvoreni balkon. Hoće li drvo imati dvije nijanse?

Efekt površine možete postići, no boje će se razlikovati. Naime vremenski uvjeti toliko djeluju na drvo da ćete imati osjećaj da ste ugradili dvije različite vrste drveta.

Može li se ljeti hodati bos po drvenoj terasi?

Teško. Dobro ju je prije toga pošpricati vodom. Drvo se na suncu zagrije i do 50 c.  Ukoliko je tamnije nijanse, temperature mogu biti i veće. Stoga se usred ljeta ne preporuča uljiti terasu. Proljeće i jesen su idealni za to.

Mogu li drvo staviti u blizini roštilja?

Drvo Ipe i Cumaru vrlo teško gore. Klasa gorivosti im je jednaka kao i betonu. Ipak dobro je pripaziti, jer se podnice mogu oštetiti od žara.

Može li se Marine deck sistem (fugirana tikovina) postaviti vani?
Može, prije toga je važno dobro pripremiti podlogu. Potrebno je onemogućiti pristup vode odozdo. To se postiže kvalitetnom hidroizolacijom. Takve izvedbe su dosta skuplje od normalne postave.

Koju stranu da stavim? Glatku ili narebrenu?

Sve ovisi o ukusima, no prije svega morage znati da narebrena strana (tzv. protuklizna), zapravo nije protuklizna. Naime ona ima manju površinu u odnosu na glatko drvo. Narebrena daska se zimi još više kliže, jer se u rebrima stvori led.

Narebreno drvo služi da se sakriju nepravilnosti drveta (čvorovi, loš materijal, itd). Iako rebraste podnice ne znače da je materijal loš. Dapače, napravili smo mnogo objekata od narebrenih podnica. Mogu izgledati jako lijepo.