Vrtne terase

Svakako spadaju u najljepši dio vrta. Popiti kavu u ljetno predvečerje u vlastitom vrtu nema cijenu. Iz tog razloga se isplati uložiti malo više truda i novca da sve ispadne kako treba.

Pri postavi vrtne terase treba obratiti pažnju na podlogu. Najčešće se postavlja na betonsku deku na koju se fiksno učvrščuje podkonstrukcija. Tako postavljeni temelji terase mogu izdržati sve vremenske utjecaju. Potrebno je samo izabrati vrstu drveta i profil.

U tom smislu koriste se sve vrste drveta, u nešto širim profilima radi brže postave. Najčešće od 100-145 mm. Što se tiće estetike, ako je terasa odmaknuta od kuće, nije potrebno obraćati pažnju na svaki detalj, što će pojeftiniti terasu. Ipak, na izboru drveta ne treba štedjeti, pa je važno koristiti najbolje materijale.

Zapamtite da se vanjska terasa nalazi u temperaturnim uvjetima od 100 stupnjeva od -30 zimi do +70 stupnjeva, na koliko se može zagrijati na suncu.

Odvodnja vode na vrtnim terasama najčešće je usmjerena bočno. Ukoliko je cijela podloga u padu, lakše je nivelirati podkosntrukciju.