Balkoni

Balkon je prvo mjesto gdje možete uživati u udobnosti doma i prirode. Upravo radi toga zaslužuje da bude uređen "za uživanje". Iako su se do sada u gradnji na našim prostorima najviše koristile pločice, sve više ljudi prepoznaje prednosti drvenog poda. U prvom redu se radi o estetici i toplini, no drveni pod je i odlično tehničko riješenje, obzirom da kontinentalna smrzavanja nepovratno uništavaju pločice ili kamen koji se najčešće koriste.

Ako na balkon stavite drvo na pravilan način, rješili ste se brige oko propuštanja hidroizolacije, obzirom da se drvo može lako rastaviti i sastaviti. Ipak, postoje određena pravila koje je potrebo poštovati pri postavi terase:

  • pravilan razmak između podnica
  • postava podkonstrukcije paralelno s padom ili dizanje iste da voda može otjecati)
  • ostaviti mogućnost kasnijeg čišćenja sifona (poklopac)

 

S druge strane, balkon je najčešće "produžetak" dnevnog boravka. Inače radovi unutrašnjeg uređenja moraju zadovoljiti više standarde od grubljih vanjskih radova, balkon još uvjek spada u elemente doma na koje se mora jako paziti i na estetiku i na preciznost izvedbe. Iz tog razloga koriste se profili koji će se najljepše uklopiti u prostor.

Na manjim balkonima stanova najčešće koristimo pajole Termo Jasena. Osim što su precizno napravljeni, njihova postava je brza, a kasnije uklanjanje (čišćenje, popravak i sl.) je vrlo jednostavno (nije potrebna stručna osoba). Ipak, treba imati na umu da je za postavu pajola s plastičnom podkonstrukcijom potrebno imati niveliranu fiksnu podlogu (beton, pločice i sl.)

Ukoliko je pod neravan, preporučujemo postavu podkonstrukcije. Ona mora dignuti drvene podnice minimalno 20 mm od tla.